Varice - diagnostic si tratament

Diagnosticarea si evaluarea in cazul varicelor pot include:
Examinari fizice si teste
Examinarea fizica de catre doctor include un plan detaliat al istoriei medicale a pacientului, inclusiv intrebari despre durere si disconfort la nivelul picioarelor. Dintre testele posibile, relevante sunt verificarile tensiunii arteriale si teste de sange pentru a determina daca pacientul are diabet sau arteroscleroza (intarirea arterelor), care pot cauza probleme la nivelul circulatiei sanguine.
Ultrasunete
Daca se suspecteaza existenta unui cheag de sange, pacientul poate fi supus examinarii cu ultrasunete, care utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a reproduce imaginea venelor.

Printre metodele de tratament al venelor varicoase se numara:

Scleroterapia/Microscleroterapia
Acest proces poate fi folosit pentru a inchide varicele mici si medii. Doctorul injecteaza in vena o solutie care provoaca aparitia unei cicatrici in vene, care la randul ei determina inchiderea venei si redirectionarea sangelui prin vene sanatoase. Aceasta procedura nu necesita anestezie si poate fi facuta in cabinetul doctorului.
Microscleroterapia este un tip nou si imbunatatit de scleroterapie care utilizeaza solutii si tehnici de injectare perfectionate pentru a mari rata de succes a eliminarii varicelor superficiale.
Operatiile cu laser
Operatia prin laser functioneaza prin trimiterea unor izbucniri puternice de lumina in vena, care vor cauza disparitia venei. Tratamentul este mai putin eficace ca scleroterapia si poate avea efecte secundare. Doctorul va decide care este cea mai buna varianta pentru pacient.
Proceduri asistate de cateter
Aceasta operatie minim-invaziva este o metoda noua, de obicei folosita pentru venele varicoase mari. Pacientii pot pleca acasa in aceeasi zi si isi pot relua activitatile obisnuite in 24 de ore.
In acest procedeu, chirurgul insereaza un tub foarte fin (cateter) in vena inflamata si aplica caldura prin varful cateterului. Cand cateterul este retras, caldura cauzeaza prabusirea venei si redirectionarea sangelui catre vene sanatoase. Metodele asistate de cateter pot utiliza undele radio sau lasere pentru a inchide vena principala sau o lama mecanica pentru a inlatura ramuri ale venei afectate de varice.
Inlaturarea chirurghicala a venelor
Procedeul acesta implica inlaturarea unui vene lungi printr-o mica incizie si este o forma de tratament raspandita printre pacienti. In mod normal, pacientii isi pot relua activitatile cotidiene in aproximativ doua saptamani.
Plebectomia ambulatorie
Doctorul inlatura vene varicoase mai mici printr-o serie de incizii minuscule. Pacientul este anesteziat local si poate pleca acasa in aceeasi zi. In mod normal, cicatricile sunt minime.
Chirurgia venoasa endoscopica
Acest procedeu este folosit doar cand pacientul a ajuns la stadiul de ulcer varicos. Printr-o incizie mica, doctorul insereaza o camera subtire pentru a vizualiza si inchide venele varicoase. De multe ori, pentru a obtine rezultate mai bune, pacientii pot folosi o combinatie de metode. Atunci cand iau in considerare tratamentul, pacientii ar trebui:
Sa verifice acoperirea asigurarii. Cele mai multe case de asigurari nu acopera operatiile estetice de indepartare a venelor varicoase, dar pot acoperi tratamentul daca exista semne si simptome ca inflamatiile si sangerarile.
Sa inteleaga riscurile de sanatate si efectele secundare. Tratamentele actuale se bucura de foarte mult succes, totusi, este posibil ca varicelele sa reapara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu